top of page

Wat kun je met de placenta - een blog samen met de enige echte placenta specialiste.

Jessica: Ik vind het tof om samenweringen aan te gaan met mensen die een geboorte gerelateerde passie delen of werk doen in deze sector. Chantal heb ik ook op deze manier leren kennen, de liefde voor het geboorteproces delen we en het leek mij leuk om met haar samen een mooie blog te maken over, misschien toch wel, een taboe onderwerp.Chantal:

En dan krijg ik een berichtje van Jessica… Binnenkort mag zij een bevalling fotograferen bij mij om de hoek! En het geval wil, dat de moeder ook graag haar placenta wil laten capsuleren. Als ze dat nou eens vast kan komen leggen? Daar hoef ik natuurlijk niet over na te denken. Ik vertel graag wat meer over het hoe en waarom van het capsuleren van je placenta. Via Instagram zijn er ook vragen gesteld, die beantwoord ik ook in deze blog.


Jessica: Op 13 mei 2021 wordt Teun thuis in bad geboren in. De placenta komt even later en Teun krijgt een prachtige halve lotus bevalling; zijn placenta wordt geboren terwijl hij nog met de navelstreng ermee verbonden is.Nadat de navelstreng is doorgeknipt wordt de placenta in een schaal met koelelementen gelegd en gaat de koelkast in. Daar mag hij 1 nachtje logeren tot ik hem morgen ochtend mee zal nemen naar Chantal!Chantal:

Hoe het begon

Chantal, waarom doe je dit eigenlijk allemaal? Die vraag krijg ik vaker. Ik zal eerlijk zijn: Ik heb na geen van de geboortes van mijn kinderen ‘iets’ met de placenta gedaan. Domweg omdat ik geen idee had dat dat kon! Ik weet ook eerlijk niet of ik het gegeten zou hebben. Maar een herinnering zou ik er wel aan gehad willen hebben, meer dan een foto!

Maar goed, ik dwaal af. Ik geef al jaren een zwangerschapscursus en ik werk ook als doula. En af en toe kreeg ik de vraag of ik ook ‘capsuleerde’… Eerlijk gezegd wist ik niet wat er bij kon kijken en het leek me best een griezelig idee, dus ik antwoordde altijd volmondig: Nee!

Totdat Julia op mijn pad kwam. Zij was in verwachting en wilde dolgraag haar placenta samen met mij capsuleren. Dat wilde ik wel proberen! Dus uren zoeken op internet, filmpjes bekijken etc, om zo aan de slag te kunnen. En hoe bijzonder was dat! Samen met haar en ook met haar dochter ging ik aan de slag. En eigenlijk zag ik voor het eerst zo goed en uitgebreid een placenta. En dat was toch wel instant liefde! Dus na deze placenta ging ik het af en toe voor cursisten doen.

Maar omdat het me toch niet volledig lekker zat dat ik autodidact was, heb ik toen de oprichter van IPPA [IPPA Training] naar Nederland gehaald om een 3 daagse; hands-on training te verzorgen. Omdat ik me graag volledig wilde certificeren heb ik aanvullende trainingen gevolgd om voedselveilig te kunnen werken en veilig met bloed te kunnen werken.


Waarom eigenlijk

Vraag jij je af waarom je ‘iets’ met je placenta zou willen doen? Ik zal het proberen uit te leggen.

Je kunt verschillende dingen doen met je placenta. Ik zal starten met de ‘niet-eet’ sectie 😉. Je kunt een afdruk van je placenta laten maken. Dit als mooie herinnering aan de periode dat je kindje in je buik zat en al die tijd veilig omringt was door de vliezen. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen een print gemaakt met alleen bloed (zie foto), maar ook kan je afdrukken maken met voedselkleurstof (als je de placenta nog wilt eten), of je kunt bijvoorbeeld een aquarel maken.

Dit kunnen de meeste placenta specialisten ook.

Er is ook iemand die de placenta middels het inspuiten en verpakken in hars op een heel bijzondere en mooie manier vastlegt. Dit gaat niet samen in combinatie met consumeren.

Je kunt ook een stukje van je placenta laten drogen, verpoederen en laten verwerken tot een sieraad.


Opeten?

Dan is er natuurlijk de spannendste categorie, namelijk het eten van je placenta. Waarom in hemelsnaam zou je dat willen? Vooropgesteld dat het lastig is om een wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten van het consumeren van je placenta (immers is elke placenta anders en elke vrouw), dus gaan we af op ervaringsverhalen van vele, vele moeders. En wat vertellen zij? Zij geven veel aan dat ze sneller meer energie hebben na de bevalling. Er wordt veel gezegd dat er minder bloedverlies is na de bevalling. Bij sommige moeders neemt de melkproductie toe. Het ijzer wordt snel aangevuld. En hormoonspiegels komen sneller in balans.

Is dit bij iedere moeder zo? Nee, zeker niet! En dat kan je ook niet vooraf weten. Dus de kans bestaat dat je je placenta laat capsuleren en je er niks aan hebt. Zelfs misschien wel een rot gevoel krijgt, opgejaagd, of dat je melkproductie juist terugloopt. Maar de groep vrouwen die dit ervaart is in mijn (en bij veel collega’s) ervaring veel en veel kleiner. Er zijn ook veel vrouwen die het na meerdere zwangerschappen laten doen, dat doe je niet bij een slechte ervaring. Maar ik wilde het wel genoemd hebben!


Jessica:

Het leek mij ook erg leuk om ook een print van de placenta te maken samen, onder het mom van 'nu ik er toch ben'. Eerst werden de vliezen los geknipt. Het bloed dat met de placenta meegebracht is wordt gebruikt als 'verf'. (dus gewoon uit het zakje) Chantal smeerde het bloed gelijk verdeeld uit over de placenta en daarom werd een papier gelegd, voorzichtig aanduwen en tadaa!!!Chantal:

Wat dan?

Ook bij het consumeren van je placenta zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Rauw. Wanneer je net bevallen bent kan je zo een klein stukje van je placenta afhalen en opeten. Dat doen niet heel veel moeders, maar wat je hierover hoort is dat het vloeien na de bevalling dan heel snel stopt.

  2. Smoothie. Dit is ook rauw, maar iets minder ‘in your face’, omdat je de rauwe placenta blendert met vers fruit en kokosmelk. Veel vrouwen vriezen de placenta in kleine blokjes in om zo tijdens hun kraamperiode regelmatig een energieboost en een aanvulling van stoffen te krijgen.

  3. Capsules. De placenta kan al dan niet eerst gestoomd worden, om vervolgens volledig gedroogd te worden in een voedseldroger. Daarna volgt het proces van vermalen en het in de capsules doen van de placenta. Op deze manier krijg je ook je placenta binnen. Wel in een mildere vorm dan rauw (of smoothie). Immers, de placenta is verwarmt geweest en dat levert een verlies aan stoffen op. Voordeel is dat het makkelijker inneemt en veel langer houdbaar is.

  4. Tinctuur. De rauwe placenta kan je laten trekken in zeer sterke alcohol. Op die manier heb je zeer lang houdbare tinctuur met daarin de stoffen uit je placenta, die je nog heel lang kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld als je weer gaat menstrueren of zelfs ter ondersteuning tijdens de overgang.

  5. Truffels. Het poeder uit de capsules kan je ook verwerken in bijvoorbeeld chocoladetruffels. Dan is het eten natuurlijk super lekker en echt een cadeautje!


Voorbereidingen capsuleren:


Capsuleren

Veel van jullie waren geïnteresseerd in het proces van capsuleren. Dat gaat in een notendop zo:

De placenta wordt binnen 4 uur na de bevalling goed verpakt in de koelkast bewaard (als het langer op kamertemperatuur is geweest is capsuleren niet meer veilig!). Vervolgens wil ik de placenta zo snel mogelijk hebben. Maar uiterlijk binnen 72 uur moet ik beginnen met verwerken (ook daar geldt, is het langer dan 72 uur, dan is het niet meer veilig).

Een ouder kiest vooraf of de placenta eerst gestoomd wordt of niet (meer hierover lees je hier Rauw of gestoomd? (placentaspecialist.nl)). Dan wordt de placenta even goed bekeken (een van de mooiste dingen aan dit werk. Ze zijn állemaal anders!), de vliezen worden verwijderd, net als de navelstreng en de placenta wordt lichtjes afgespoeld onder de kraan.

Dan wordt de placenta al dan niet gestoomd. Dan wordt de placenta in dunne reepjes gesneden en in een voedseldroger geplaatst.


Na een nacht in de droger wordt gecheckt of de placenta goed droog is.

De navelstreng is in een vorm gedroogd en de vliezen zijn ook gedroogd.

Dan worden de placentareepjes en de vliezen vermalen tot een fijn poeder. (soms worden de vliezen apart gehouden op verzoek, of omdat er bv meconium aan zit). Vervolgens wordt het poeder (handmatig) in capsules gedaan. En die gaan weer in een pot.

Uiteraard zit er meer in dit proces, zoals veelvuldig en grondig schoonmaken van de werkplek en alle spullen. Soms wordt er voor het capsuleren nog een print gemaakt, of is er placenta nodig voor tinctuur. Ook kan er ná het verpoederen nog gekozen worden om zalf te maken.

Vervolgens gaan alle spullen met zorg verpakt naar de verse ouders!


De foto's van dag 2 zijn gemaakt door Jikke Homburg, de dochter van Chantal:
Heb je nog meer behoefte aan informatie of vind je het leuk om mij te volgen? Kijk dan op mijn website [https://www.placentaspecialist.nl] of volg me op Instagram [De Placenta Specialist (@deplacentaspecialist) • Instagram-foto's en -video's]

990 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Unknown member
Oct 25, 2023

The increased blood flow to the penis is what makes this work to get and keep an erection going strong.

geometry dash

Like

Unknown member
Jul 25, 2023

You can embellish your diagram to turn it into a display-worthy work of art, or simply save your research so you'll always have your family history on handU kunt uw diagram verfraaien om er een kunstwerk van te maken dat de moeite waard is om tentoon te stellen, of u kunt eenvoudig uw onderzoek opslaan zodat u uw familiegeschiedenis altijd bij de hand heeft tunnel rush

Like

Unknown member
Sep 06, 2022

The material in your post explains what can be done with the placenta. The placenta is cherished and honored in many cultures because it is considered as a strong independent being that is essential to the growth and delivery of a child. It is the subject of numerous superstitions, with the idea that how the placenta is handled after delivery may have an impact on the baby's health, temperament, good fortune, and quality of life. It is even referred to in certain cultures as the infant's first piece of clothing (in Laos), their sibling (in Malaysia and Nigeria), their friend (in Nepal), or as a component of the infant's first set of clothes (in Hawaii). However, the placenta has typically…

Like
bottom of page