top of page

Een placenta print - Een blijvende herinnering

Benodigdheden:

-placenta

-plastic handschoentjes (Action)

-celstof matje (bv van de Action, honden zindelijkheids matjes of uit je kraampakket als je over hebt)

-zuurvij a3 aquarel papier (ik bestelde bij www.bol.com)

-waterverf

-penselen

-keukenrol


Van tevoren hadden Michelle en ik besproken dat we samen zouden proberen een mooie afdruk te maken van de placenta. Ik zou een koelbox meebrengen naar het ziekenhuis omdat ze niet direct naar huis zouden mogen wellicht en dan zou ik in de kraamweek bij ze langs gaan om dit samen te doen.


En dat gebeurde zo, ik had de placenta in een koelbox in de tuin staan (want mijn mannen willen hem niet binnen hebben) en heb 2 keer per dag nieuwe koelelementen erin gedaan. De placenta zat in een plastic bak, met een zak erom in de koelbox. 4 dagen lang heb ik goed voor de placenta gezorgd en toen dacht ik, ik weet niet hoelang hij nog fris blijft om er fijn een afdruk van te kunnen maken nog. Ik heb dit 1x eerder gedaan, en toen heb ik de dag na de geboorte de afdruk gemaakt en vond ik het best ruiken.


4 dagen na de geboorte van Tycho ging ik met mijn koelbox richting Michelle. Toen ik daar de bak open trok viel het me enorm mee. Het rook eigenlijk helemaal niet! Ik heb de placenta afgespoeld onder de kraan, en even in een vergiet uit laten lekken. Toen heb ik hem -met handschoentjes aan- op een celstof matje gelegd zo mooi mogelijk. Soms moet je nog iets van vliezen weghalen voor het mooie, maar ik heb hier verder weinig aan gedaan. Met een stukje keukenrol depte ik hem droog. Deze placenta was ook minder plakkerig en beter werkbaar dan de hele verse.


Je kunt de navelstreng zo neerleggen als je wil, met een lange kun je nog wel een figuur of letter of zelfs naam maken. Ik begin meestal met de gehele placenta te beschilderen en bewaar de vaten en de navelstreng voor het laatst. Het aquarelpapier leg je er dan op, je zorgt dat je met je handen zachtjes drukt of wrijft waar de placenta onder je papier ligt zodat het even contact maakt en dan haal je het papier eraf. Je zult merken dat het een klein beetje plakt. Draai snel je blad om met de print naar boven zodat het niet gaat uitlopen. Voila! Klaar is je eerste print!


Onze ervaring is dat het dan mooier is om hem weer even schoon te maken met een keukenrolletje en er weer nieuwe verf op te doen voor je volgende afdruk. Deze placenta is nu niet meer eetbaar. Wil je een afdruk maken en je placenta nog consumeren dan zou ik aanraden de afdruk sneller te maken na de geboorte, en geen verf te gebruiken maar het bloed dat eruit komt of voedingskleurstof.


Heb je geen zin of puf om het zelf te doen? Deze mama gaat het aanbieden na haar verlof!

Omgeving Utrecht kun je terecht bij: www.placentaspecialist.nl

914 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page