top of page

De geboorte van Tycho - Vanuit kennis, kracht, intuïtie en vertrouwen

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2021

De kennismaking met Misha en vooral Michelle was tof. We bleken enorm veel gemeenschappelijke hobby’s, voorliefdes en interesses te hebben en halverwege het gesprek zei Misha dan ook: ‘Ik ga alvast eten, jullie redden je volgens mij wel ;) ‘. Het plan was om thuis te bevallen, in een bad omringd door kaarsjes en lichtjes. Toen ik in de auto terug zat werd ik overvallen door zo’n groot gevoel van dankbaarheid dat ik zelfs tranen in mijn ogen had. Zo mooi hoe in deze gekke Corona tijd een echte menselijke connectie weer even zoveel indruk kon maken. Ik vond het bijna jammer dat de uitgerekende datum nog zo ver weg was.


Gedurende de zwangerschap hadden we veel contact. Over knutselprojecten, maar ook over het feit dat hun kleine man de voorkeur leek te geven aan ondersteboven in de buik liggen, in stuit dus. Dit kon nog weleens het geboorteplan op zijn kop zitten. En ja, hij bleef zo liggen, ook na twee versie pogingen en Michelle en Misha gingen op zoek naar ziekenhuizen om vaginaal in stuit te kunnen bevallen, en hielden ook rekening met dat het best nog wel eens een sectio zou kunnen worden.


Hele dagen was Michelle aan het rond bellen en mailen om alle informatie en de cijfers over stuitbevallingen te kunnen vergelijken, met ook nog de belangrijke factor dat ze mij er echt bij wilde hebben voor de foto’s. Ook ik sprak mijn bevriende verloskundigen en gynaecologen over hoe groot de kans was dat ik nu het ziekenhuis in zou mogen en dan ook nog op een operatiekamer eventueel. En zo ontstond er weer een nieuwe versie van het geboorteplan. De sectio stond gepland op de uitgerekende datum, 10 maart in het Westeinde Ziekenhuis Den Haag, met de kans dat ik mee mocht. Mocht het spontaan beginnen zouden we naar het OLVG in Amsterdam gaan, waar ze niet alleen 1 van de beste stuit teams hebben, maar waar ze ook de ‘al fours’ manier van bevallen supporten en... ik zou er daar ook bij mogen zijn. Klonk als een solide plan!


En toen ging om 4.30 op 7 maart, de datum die haar kleintje haar al met 8 weken had ingefluisterd, mijn telefoon. De vliezen waren gebroken. Mijn eerste vraag dan: ‘Zijn er al weeën?’ Die waren er niet, dus ik zei dat ik nog even ging slapen en dat zij dat ook moesten doen. Even later appten ze dat ze toch alvast richting ziekenhuis mochten, waar bleek dat de kleine in het vruchtwater gepoept had.


Hierdoor besloten ze niet te lang wachten en zijn ze begonnen met inleiden. Misha belde mij weer en ik gaf aan dat het inleiden in stapjes zou gebeuren (het infuus met ween opwekkers wordt in kleine stapjes elke 20 misten opgehoogd) en ik echt pas zo rond de 4cm ontsluiting - of wanneer ze mij nodig hadden- zou gaan rijden.


Dat moment was eindelijk daar om 16.15, Michelle had 4cm ontsluiting en ze zouden het heel fijn vinden als ik die kant op kwam. Een uur later stap ik de verloskamer in die pikke donker is en enkel verlicht wordt door een paar nep kaarsen. Aan de muur hangen affirmatie kaarten en het nachtkastje is omgetoverd in een klein altaartje waar ook de foto van Michelle haar moeder op staat en een kettinkje met een hartje op ligt. Michelle is helemaal in haar eigen bubble en de Elle Tens biedt haar zichtbaar verlichting. Na een paar weeën is ze daar even en zegt ze mij gedag. Ze staat voor het bed en hangt er tijdens de wee overheen. Misha is dicht bij haar en houd haar vast.


Ik fotografeer alle details, de kaarsen, kaarten, het infuus met de wee opwekkers en de grafiek die de weeën weergeeft. Al ik op mijn scherm de foto van de foto van Michelle met haar overleden moeder terug kijk springen de tranen in mijn ogen. Op de foto is een orb te zien boven op Michelle haar hoofd, voor mij het bewijs dat haar moeder hier bij haar is. Ik besluit dit niet te zeggen, want ik wil haar niet van slag maken…maar ik wil het zeker achter de hand houden mocht er een moment komen dat ze kracht nodig heeft of zelf over haar moeder begint.Om 18.00 wordt Michelle op verzoek getoucheerd en heeft ze al 5cm ontsluiting. Als ik de badkamerdeur open schuif zie ik tot mijn verbazing een prachtig bevalbad waar Michelle lampjes omheen gelegd heeft. Wat een prachtige kamer is dit! Omdat Michelle prima vordert wil ze heel graag even in bad om te kijken of dat haar helpt verder te ontspannen. Een half uur later ligt ze in het water. De Tens moest af, en dat vindt ze heftig omdat ze er zoveel baat bij had. Ik bedenk me dat ik een kam in mijn koffer heb die een beetje hetzelfde effect moet hebben, pijn/ sensatie creëren op een plek dichter bij je hersenen dan de baarmoeder zodat de focus van die pijn af gaat. In je hand zitten acupressuur punten die je indrukt als je de kam op de juiste manier vast houdt. Michelle vindt de kam enorm fijn, dus dat is tof om te zien.


Misha zit buiten het bad maar komt op deze manier niet goed bij de onderrug van Michelle om tegendruk te geven. Hij besluit erbij in bad te gaan en dit is heel fijn voor Michelle. De rustgevende muziek en kaarsjes zijn ondertussen meeverhuisd naar de badkamer en de sfeer is magisch. Misha en Michelle zijn een prachtig team om te zien, en ik lijk al het geluid van persdrang op te vangen op de top van de weeën. Als Michelle dit zelf ook aangeeft besluit ik even op de bel te drukken zodat de verloskundige mee kan kijken.
19.30: Michelle moet even uit bad om te kijken hoever de ontsluiting gevorderd is en die is 7cm nu. De enorme persdrang komt door de stuitligging. Het kindje drukt al enorm met zijn billen. Michelle wil heel graag weer terug in bad omdat ze daar de weeën het best kon wegzuchten. Op naar die laatste 3 cm! De persdrang blijft en wordt erger en erger. Michelle gromt mee op de top van de wee en haar lijf is echt al aan het mee persen. Wat een mega oerkrachten.

Michelle wil heel graag dat de gynaecoloog gespecialiseerd in stuit bevallingen gebeld wordt: ‘Want ik moet nu echt mee persen, het is zover, ik weet het zeker’, zegt ze. Zo krachtig en ik weet gewoon dat ze gelijk moet hebben. Ze is zo connected met haar lijf, het is gewoon zover.
Inmiddels is het 21.30 en inderdaad, er is volledige ontsluiting en de gynaecoloog is inmiddels gearriveerd. Michelle is nu uit bad en blijft uit bad. Ze mag even op de baarkruk proberen te persen omdat het lijkt alsof de weeën ineens minder worden. Na even op de baarkruk zien we een plas water op de grond onder de infuuspaal…het infuus met wee opwekkers is gesneuveld. Nee! Wat is dit balen zeg, maar verklaard ook het wegvallen van de weeën en de persdrang.

Er wordt een nieuw infuus ingebracht maar die echte knal weeën komen niet zo terug als in bad.
Wat nu? Terug in bad weer? Michelle wil dat eigenlijk niet meer…erin, eruit, afdrogen weer…. Ze proberen te persen op bed en dat gaat goed (ik zie echt al een stukje bil) maar het kindje vindt het niet fijn. De uitdrijving gaat ook niet snel genoeg en dan wordt de beslissing gemaakt: ‘we doen een keizersnede’. Direct is Michelle er ok mee, zij heeft de kans gekregen om haar kindje vaginaal te baren, ze heeft de hele ontsluitingsfase meegemaakt en gerockt. Ze heeft mogen persen. Haar kindje heeft deze dag zelf gekozen en het is goed zo, we gaan hem halen.Nog even was er twijfel of ik misschien toch mee zou mogen de ok op, maar helaas…23.45 rijdt Michelle samen met Misha de kamer uit richting de ok en blijf ik achter. Ik ruim de kamer wat op, haal de kaarten van de muur en verplaats de lichtjes van de badkamer naar de achterwand. Om 00.20, dus net op 8 maart wordt Tycho geboren. 00.40 Komt Misha met hem in de couveuse de kamer binnen lopen. Alles is goed gegaan. Als ik de couveuse in kijk zie ik een prachtig mannetje met donkere oogjes mij wijs aanstaren. Dus jij was het al die tijd! Wat ben je mooi!

- Eigen beelden door mij nabewerkt -
Weer terug op de kamer....

Tycho mag gelijk huid op huid bij Misha. Hij kijkt zijn papa aan en huilt wat. Ook smakt hij op zijn handjes, duidelijk op zoek naar iets eetbaars. ‘Mama komt zo’, zegt Misha. En inderdaad, niet veel later wordt Michelle al binnengebracht. Ze heeft een smile van oor tot oor, en wil Tycho heel graag weer bij zich hebben. Tycho drinkt wat aan de borst, dat gaat echt heel goed. Beschuit met blauwe muisjes wordt gebracht, wat een feestje. De verpleegkundige komt Tycho even wegen: 4120 gram. Ook de zuurstof test doorstaat hij goed. De plastic navelklem van de ok wordt verruild voor een cordring en dan mag Tycho weer terug naar Michelle die ondertussen wat probeert te eten. Het is super schattig te zien dat Tycho gelijk zijn beentjes de lucht in gooit zodra hij de ruimte daarvoor heeft. Ik maak nog wat laatste plaatjes en om 2.15 besluit ik dat het voor mij echt tijd is om richting huis te gaan.Ik neem de placenta mee, zodat ik die koel kan bewaren want daar gaan we samen een mooie print van maken, maar daarover later meer.


Lieve Michelle, Misha en Tycho, heel veel liefde, geluk en gezondheid samen.

Tot snel,


Liefs,


Jessica

1.625 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

5 Comments


han gu
han gu
Jun 12

选择作业代写服务时,留学生必须重视其合法性和安全性。由于作业代写在许多高校中是被严格禁止的行为,留学生在选择作业代写 https://www.12y.org/ 服务时需要特别谨慎,避免选择那些存在潜在风险的服务。正规的代写服务机构通常会在其官方网站上展示其注册信息和相关认证,留学生可以通过查阅这些信息来判断机构的合法性。

Like

The suspense reached an all-time high when that response took its sweet time as well. coreball

Like

sob adiet
sob adiet
May 28

It is an option to bring the baby and placenta home and give birth there if it is feasible for you. Using fire (candles), the umbilical dordle cord is burnt through. An ashtray designed for cigars has been purchased by the household down below just for this reason.

Like

Unknown member
Dec 04, 2023

Dat antwoord liet ook even op zich wachten en zo steeg de spanning echt tot een hoogtepunt. snow rider 3d


Like

Unknown member
May 19, 2023

Find your dream home in the perfect location with our selection of residential apartments for sale. We offer a wide range of properties including studio, one-bedroom, and two-bedroom apartments in prime locations. Explore our options today and take the first step toward you. Looking for a 1 BHK and 2 BHK flat for sale in Neemrana? Explore our wide range of residential properties available now at unbeatable prices. Whether you're looking for a home or an investment opportunity, you'll find it here.


Apartment for Sale in Neemrana

Buy Residential Apartments in NH 8 Neemrana 1 BHK Flats & Apartments for Sale in Neemrana

Buy 1 BHK Apartment in Neemrana 2 BHK Flats for sale in Neemrana Buy 2 BHK Residential Apartments/Flats in Neemrana Buy…


Like
bottom of page