top of page

Een zachte start / Cord-burning

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2022

In deze blog zal ik jullie vertellen over 'cord burning', een zacht alternatief voor het doorknippen van de navelstreng. In Nederland worden de meeste navelstrengen na de geboorte doorgeknipt door de vader (of andere moeder) van het kindje, soms door de verloskundige of gynaecoloog (bij nood) en soms wil de moeder hem zelf doorknippen. Dit is iets wat in enkele seconden gebeurd is en waarbij ik soms echt hard moet werken om er ook maar iets van te kunnen fotograferen voor het alweer voorbij is.


In plaats van doorknippen is er ook een andere methode: cord burning. Dit is alleen mogelijk bij een halve-lotus geboorte, waarbij de placenta aan het kindje vast blijft zitten na de geboorte. Een lotus geboorte heeft voor het kindje veel voordelen, omdat je 100% zeker weet dat de navelstreng is uitgeklopt en het kindje al het bloed en voedingsstoffen heeft meegekregen die voor hem of haar bedoeld zijn. In bijna alle culturen is het gebruikelijk om de navelstreng pas te verbreken na de geboorte van de placenta, en bij dieren zie je dat ook vaak.


Lotus kindjes zijn vaak ook veel rustiger en huilen minder. Daarnaast is de navelstreng als letterlijke verbinding tussen moeder en kind , zolang de placenta niet geboren is, in de eerste uren na de geboorte heel belangrijk. In die eerste uren vindt de inprenting plaats, begint het hechtingsproces en drinkt de baby voor het eerst bij zijn moeder. In die eerste uren horen moeder en baby heel dicht bij elkaar te zijn.


Het doorbranden van de navelstreng wordt van oudsher in China gedaan. In de oude Chinese cultuur gaat men er vanuit dat zich in de placenta levensenergie qi (spreek uit als chi) bevindt, door de warmte wordt deze energie naar de baby gestuwd die dat voor de rest van zijn leven meeneemt.


Ik kan me ook zo voorstellen dat het alleen bij thuisbevallingen handig is, denk niet dat ze in het ziekenhuis zitten te wachten op open vuur met de zuurstof tanks naast het bed. Je zou er indien mogelijk voor kunnen kiezen je kindje incl placenta mee naar huis te nemen en het daar te doen. De navelstreng wordt hierbij door middel van vuur (kaarsen) doorgebrand. Onderstaand gezin heeft hiervoor een sigarenasbak besteld. De 4 openingen waren precies goed voor 2 kaarsen en de navelstreng.


Als de navelstreng wordt doorgebrand duurt dit echt even. De navelstreng bevat veel vocht, het duurde zeker 10 minuten voor hij door was. Iedereen die aanwezig was kon even de kaars vasthouden en zo kan je dus het hele gezin erin betrekken. Het is een rustige liefdevolle 'ceremonie' en het voelt echt als een zachte start. Toen hij door was is er voor de zekerheid nog een cord-ring omheen geschoven. (een piepklein rubberen ringetje, zoveel vriendelijker dan die grote harde plastic klem). Je zou ook gewoon een knoop in de navelstreng kunnen leggen zodat hij iets korter wordt.


Doordat het een langer proces is, is het voor het kind minder traumatisch om ineens van de placenta, waarmee hij/zij al die tijd zo nauw verbonden is geweest afscheid te nemen.


Het voordeel voor het kindje zit dus vooral in het langer met de placenta verbonden zijn, en het rustig gescheiden worden. Voor moeder, vader en broers en zussen kan het voelen als een ceremonie om hun nieuwe baby welkom te heten in het gezin, met een kleine bijdrage van ieder lid. Ook is het hygiënischer en is er minder kans op infectie gevaar.


Tip:

-gebruik kaarsen van bijenwas, veel gezonder voor de baby!

-je zou nog een 'schild' van karton of folie tussen kindje en kaarsen kunnen maken

-geniet vooral enorm van dit moment!


Liefs, Jessica

// Ik vertel hierover uit liefde en passie, informatie komt uit eigen hand en van internet. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw kindje. //

Bron: www.moederaarde.nl Robin Lim, Placenta, the Forgotten Chakra


1.827 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page