top of page

De geboorte van Luca - Van feesten naar bevallingGeboorte Luca, 23 december 2018


Een aantal weken van tevoren maakte ik kennis met Olga en Truong. Ze verwachten hun 3e kindje, een jongen na 2 meiden. Noa en Jolie zijn 3,5 en 2 jaar oud en Olga heeft zeer vlotte bevallingen gehad dus we spreken af dat ik gewoon direct kom als het begonnen is. De uitgerekende datum was 26 december, lekker rond de kerstdagen dus dat kon nog spannend worden!


Op 22 december heb ik al heel lang een feestje gepland staan, een 90’s feest in Silverdome, gelukkig is dat in de buurt. Op dit moment sta ik op wacht voor 4 geboortes. Ik ga samen met 2 vriendinnen waarvan er 1 mijn geboorte backup Marloes is die OOK op wacht staat dus we houden onze telefoons goeden de gaten en hebben al afgesproken dat als iemand weg moet we gelijk gaan met z’n allen.


De avond verloopt rustig en we wachten met smart op DJ Paul die van 2.00 tot 3.00 draait. We dansen non stop en dan gaat om even over 3.00, tijdens het laatste nummer mijn telefoon. Ik kan het eerst niet geloven maar dan zie ik staan: ‘Truong van Olga geboorte’. En bellen=gaan dus ik ren richting uitgang om op te kunnen nemen want met deze herrie kan hij mij niet verstaan. Ik roep nog:’ ik ben op een feestje ik ren naar buiten’, en bel hem buiten terug. De bevalling is begonnen, Olga heeft 3cm ontsluiting en ze gaan richting ziekenhuis. Mijn vriendinnen zijn gelukkig achter me aan gekomen en Marloes heeft zelfs foto’s gemaakt van deze hectiek. Wat een topper, dat maakt het verhaal compleet.


We rennen naar de auto en omdat we net voor het einde van het feest weggaan kunnen we zo wegrijden en 5 minuten later parkeer ik voor mijn deur. Mijn vriendinnen pakken hun eigen auto richting huis en ik pak mijn camera koffer, rugtas met voedsel, drinken en graai een schone outfit uit de kast en spring de auto weer in. Om 03.39 haal ik het parkeerkaartje uit de automaat en dan besef ik hoe snel ik dit gedaan heb van telefoontje tot aankomst ziekenhuis. Wha! Als dat maar geen beuring heeft opgeleverd ;)
Ik moet nog even een stukje lopen om de nachtingang te vinden maar 10 minuten later stap ik dan de verloskamer binnen. Onderweg kreeg ik al wat vreemde blikken van de nachtportier en verpleegkundige die me ontving (ik loop in mijn korte broek met Backstreetboys t-shirt, sterren in mijn haar en net iets meer make-up dan normaal) ik leg vluchtig uit dat ik op een feestje was en er wordt gelachen. Olga ligt op bed en vangt haar weeën op. Tussen de weeën door kletst ze nog veel en vraagt mij ook vanalles dus die zit echt nog niet in haar bubbel. Ze gaat even onder de douche maar is daar ook zo weer uit. Al gierend komt ze met Truong de badkamer uit, die vol verwondering had gezegd: ‘Wow! Wat heb jij een mega onderbroek!’

Om 4.55 checkt de verloskundige de ontsluiting nog eens en zit ze op 3cm, ik hoor nu dat ze thuis op 2/3 zat en de baarmoedermond nog ver naar achter lag en hard was. Dus in dat opzicht is er wel vooruitgang, maar niet zoveel als we verwacht hadden. Er wordt besloten de vliezen te breken omdat dat bij Jolie ook heel goed hielp en de bevalling bevorderde. Het vruchtwater is mooi helder en er komt niet veel uit dus de verloskundige verwacht dat er straks nog wel een golf zal komen. Ze luistert steeds even naar het hartje van het kindje en die doet het super goed.
Om 5.35 worden de weeën zichtbaar pittiger. Olga praat niet meer en zit nu wel echt in haar coconnetje. Fijn, dit is wat we willen zien. Olga ligt op haar zij in bed en wisselt ook van kant. De baby ligt ook nog lekker te draaien en wisselt ook van positie. Truong geeft tegendruk in Olga haar rug en geeft haar slokjes drinken. Tijdens de wee pakt Olga ook zijn hand vast en samen overwinnen ze wee voor wee.

5.52 noteer ik dat de weeën nog een stapje intenser worden. Olga vangt ze zo goed op, maar oh wat is het heftig. Ze gaat wel steeds zelf nog even naar het toilet wat supergoed is want dat maakt ook weer plek voor het kindje.


7.23 heeft Olga pers drang. We zaten net een beetje in te dutten en ineens zijn we klaar voor de start. Als de verloskundige de deken omhoog doet zie ik al een stukje van zijn bolletje. Een prachtige bos pikzwart haar. Eigenlijk perst Olga niet eens maar doet haar lichaam het werk. Heel rustig komt het hoofdje te staan en heel beheerst zucht Olga tot de volgende wee komt. Alleen voor de schoudertjes perst ze even mee en daar is hij dan! Truong pakt zijn zoon aan en legt hem bij Olga op haar borst. De navelstreng ik vrij kort dus hij moet ietsje lager liggen. Luca doet zijn oogjes open en kijkt rond nog voor hij huilt. Hij moet echt even bijkomen. Dan klinkt daar toch het eerste huiltje door de kamer en wat is dat het mooiste geluid van de wereld. Olga ligt vol ongeloof met haar kindje op haar borst. Wat ging dat snel! 7.35 werd Luca geboren.

Als de navelstreng is uitgeklopt knipt Truong die door. Zo kan Luca ook beter bij mama liggen. Met zijn grote ogen kijkt hij wijs de wereld in. ‘Wat is hij klein!’ zegt Olga. En dat is ook zo, het is een klein slank ventje. De placenta komt vrij vlot erachteraan en is helemaal compleet. Dat betekend dat de bevalling helemaal goed is gegaan! Olga moet nog even gehecht worden maar gelukkig heeft ze Luca op haar borst als afleiding. Luca is al druk op zijn handje aan het sabbelen en heeft zelfs zijn duimpje al gevonden! Wat is hij rustig en alert. Met zijn ogen wijd open kijkt hij rond.Als het hechten klaar is legt Olga Luca aan haar borst. Hij weet er wel raad mee en laat direct weten dat dit was wat hij wilde. Hij neemt rustig de tijd en laat zich niet los koppelen. Als hij dan toch klaar lijkt te zijn kunnen de testjes gedaan worden en kan hij worden gewogen. Hij weegt 3040, een mooi gewicht en hoeft gelukkig geen suikers te prikken. Alle testjes zijn goed, de reflexen werken, en de verloskundige laat nog even zien hoe hij in de buik zat. Luca krijgt een schoon mutsje op en een luier om en mag weer lekker warm bij mama, want zijn temperatuur is 36,1 dus wel wat laag.

Er wordt beschuit met muisje gebracht, Olga probeert wat te eten zodat ze zo kan douchen. Er wordt gebeld met opa en oma die op Noa en Jolie passen. Voor mij is het tijd om richting huis te gaan. Ik ben gesloopt en besluit mijn man te bellen of hij mij inclusief auto kan komen halen.

Wat een nacht! Maar wat een prachtige bevalling! En wat fijn dat Luca zijn eerste kerst heerlijk thuis bij zijn twee zussen kan vieren!


Tot snel voor de newbornshoot!


Liefs, Jessica

914 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page