top of page

De geboorte van Kay- Een prachtige badbevalling

Als ik een aantal weken voor de geboorte kennis maak met Arusha vertelt ze me wat ze allemaal hebben meegemaakt, en ook dat hun dochtertje Zoë in 2,5 uur geboren in. Dat is mega snel voor een eerste kindje dus we spreken dan ook af dat ze me goed op de hoogte houden en ik ga rijden bij de eerste wee. Het is een gezellig gesprek en ik ontmoet Zoë ook nog heel even omdat ze niet kan slapen.


Arusha is 2 juli jarig, en als ze aan het lunchen is op een terrasje breken ’s middags haar vliezen spontaan! Ze is 40 weken en 1 dag zwanger dus heel gek was het niet, maar toch ;) Ze besloten naar huis te gaan en daar de weeën af te wachten. Het rommelt maar er zit nog geen ritme in…om 20.00 hebben we het laatste app contact en besluit maar even te proberen te slapen. Dan belt Arjen me om 22.39 met het bericht dat het is begonnen en ze richting ziekenhuis gaan. Ik kleed me snel aan, pak mijn spullen en rij richting Rotterdam. Om 23.24 als ik net geparkeerd heb belt Arjen. ‘waar ben je?! het gaan enorm snel!’ Ik vertel dat ik geparkeerd heb en eraan kom zo snel ik kan.


Als ik het ziekenhuis binnen ren staat er al een beveiliger klaar die mij de lift in laat, als ik de lift uit kom staat er een verpleegkundige klaar om me mee te nemen naar de juiste verloskamer. Ik voel me ineens heel belangrijk ;) Ik heb in de lift mijn camera al uit mijn koffer gehaald zodat ik gelijk ready to go ben. Ik stap 23.30 de kamer binnen. Het bad is bijna vol en Arusha kan erin. Arjen is blij dat ik er ben en ik neem mijn spullen mee naar de badkamer. De weeën komen rap achter elkaar maar Arusha doet het zo goed! Ze puft de weeën enorm goed weg. Arjen houd de douchekop op haar buik en houd haar vast. De verloskundige luistert af en toe naar het hartje van de baby, maar die vind het allemaal nog prima.


Na een klein half uurtje heeft Arusha echt het gevoel dat de baby eruit wil, en ze wil graag dat de verloskundige even voelt of ze al mee mag drukken. 9cm, nog heel even puffen! Het duurt niet lang voor ook Arusha haar buik gaan meepersen en dan mag ze zich eraan over geven. Het gaat super vlot. We zien eigenlijk al direct een stukje van het hoofdje. Arjen gaat met zijn hand het water in en doet zijn hand om het hoofdje heen. Het hoofdje wordt geboren en met een beetje hulp van de verloskundige legt Arjen zijn zoon op Arusha haar buik.


Jeetje wat was dit mooi en snel! 00.23, Kay is geboren! Ik ben hier nog geen uur. Hij kleur mooi roze en laat van zich horen. Hij heeft een lekkere laag vernix op zijn ruggetje en billen. ‘Je bent er!’ Roept Arusha. Wat heb ik een respect voor haar hoe ze dit heeft gedaan. Zo’n snelle bevalling is echt niet niks. Je gaat van 0 naar 100 en dat is heftig voor je lijf. En hij heeft op het nippertje toch zijn 'eigen verjaardag' en hoeft zijn dag niet met zijn mama te delen!


Als de navelstreng is uitgeklopt mag Arjen die doorknippen. Even later wordt ook de placenta geboren in bad. Nog heel even blijft Arusha liggen maar dan is het tijd om naar het bed te verplaatsen. Arjen neemt Kay mee en houd hem voor het eerst in zijn armen. Kay gluurt door een spleetje naar zijn papa. Als Arusha in bed geïnstalleerd is kijkt ze naar haar twee mannen, wat een mooi gezicht!


Maar Kay begint op zijn handje te sabbelen en dat is toch echt een teken dat hij weer terug moet naar mama, om voor het eerst de borst te gaan proberen. Hij hapt goed aan, dat voelt ook Arusha in haar buik die enorme naweeën heeft. Ook te danken aan die snelle bevalling. Zo kunnen ze hem ook even goed bekijken, zijn donkere haartjes, ruggetje nog vol huidsmeer en oortjes met nesthaartjes. Alles is schattig aan hem. Er wordt beschuit met muisjes gebracht en Arjen geeft Arusha hapjes terwijl zij Kay voedt.


Samen met de verloskundige bekijk ik de placenta. Ze laat me zien dat er een bij-placenta is en dat er vaten door de vliezen lopen. Dat is bijzonder en in sommige gevallen gevaarlijk. (als de vliezen daar breken) Gelukkig is alles goed gegaan en is de placenta compleet. Ze laat hem nog even als ‘ huisje’ zien aan Arjen en Arusha en dan kan hij weg. Ook voor mij is het tijd om mijn bedje op te gaan zoeken. Wat een prachtige snelle bevalling, wat ben ik blij dat ik op tijd was en wat ben ik nu al enorm blij met alle beelden die ik in mijn camera zie.


Lieve Arjen, Arusha en Zoë,

gefeliciteerd met jullie lieve zoon en broertje!

Liefs, Jessica496 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page