top of page

Body positivity project deel 7- Age is nothing but a number

Door Marjet:


Toen ik Jessica's bodypositivity foto's voorbij zag komen wist ik het gelijk, dat wil ik ook. Waarom, dat werd langzaam duidelijk. Een heel proces, waarbij mn hele leven langzaam aan me voorbij trok en er dingen helder werden. Een helend proces, dat bovenal.


Mijn jeugd was niet de fijnste. Geen knuffel van m'n ouders die ik me kan herinneren. Nooit werd er gezegd ik hou van je, je doet het goed of wat ben je mooi. Een groot gemis met flinke gevolgen, maar dat realiseerde ik me pas heel veel jaren later.

In de pubertijd ging ik mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen halen uit de aandacht van jongens. Ik had geen grenzen geleerd en had eigenlijk geen idee dat je Nee kon zeggen. De aandacht hielp me door mijn pubertijd heen, hoeveel pijn het ook deed als je na een 'leuke' avond de keer daarna volkomen genegeerd werd, door naar nieuwe aandacht. Het resulteerde in een pubertijd vol misbruik, al had ik op dat moment oprecht geen idee. Klinkt gek ik weet het, maar zo was het wel. Liefde voor mijn lijf en voor mijn ik kende ik gewoon niet en grenzen aangeven daar had ik nog nooit van gehoord.


Toen ik halverwege de dertig zwanger werd van onze oudste dochter voelde ik me voor het eerst echt mooi. Mijn lijf deed iets heel bijzonders, er groeide een klein meisje in mijn buik, wat een wonder. Dat gevoel had ik ook bij mijn andere twee zwangerschappen. Maar niet zwanger was dat gevoel van verwondering voor mijn lijf weer weg, dan zag ik een blubber buik, een uitgezakt lichaam dat ouder werd en verder niks.


Nu ben ik eind 40 en kan ik voor het eerst vol trots en bewondering naar mijn lichaam kijken. Ik ben, dankzij dagelijkse thuis sporten, nog nooit zo sterk geweest als nu. Ook mentaal ben ik sterker geworden. De aandacht van anderen heb ik niet meer nodig om zelfverzekerder te zijn. Natuurlijk zijn er onzekere momenten, ik ben tenslotte een mens. Die onzekere momenten omarm ik en probeer ze door positieve gedachten een andere draai te geven of ik leg me er gewoon even bij neer en leer de les die ik mag leren.


Ik hoop andere vrouwen, net als ik niet piepjong meer, te kunnen inspireren. Het is niet te laat om aan jezelf te werken, niet lichamelijk en niet mentaal. We zijn vrouwen, we zijn prachtig en kunnen de hele wereld aan met z'n allen.


Deze fotoshoot was een van de spannendste dingen die ik ooit heb gedaan, maar na de eerste foto's trok de spanning weg en werd het zelfs leuk! Toen ik de eerste foto's zag was ik stil en zo ontzettend trots. Ben ik dat echt, whow! Midden in de overgang, niks zwaarder worden, sterker worden en mezelf klaarstomen voor de rest van mijn leven. Ik ben tenslotte pas op de helft en ga vol zelfvertrouwen de andere helft in.
645 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page